Select Page

Marianna Farkas

+36 30 213 8261

me@mariannafarkas.com

Goede dag, van harte welkom!
Na een wending in mijn toenmalige loopbaan als bedrijfseconoom haalde ik mijn diploma voor toerisme en gidsen in 1989 en begon als gids voor Nederlandse en Belgische touroperators te werken.

Naast stadstouren deed ik rondreizen waarbij ik zelf ook keer op keer genoot van de herontdekking van de bijzonderheden in mijn geboorteland.
Want reizen is ook mijn hobby en ik ben ervan overtuigd dat ik door mijn eigen reiservaringen beter op de behoeftes van mijn klanten/gasten kan inspelen.

De moderne toerist kiest mede dankzij (vlucht)aanbiedingen eerder voor individuele reizen en ik besloot me te focussen op de organisatie en begeleiding van reizen op maat.
Voor elk wat wils oftewel geknipt voor u.
Iedere opdracht is anders en door mijn ruime kennis en netwerk kunt u uit een breed scala aan dynamische programmaonderdelen kiezen. Gasten die u voorgingen keerden tevreden naar huis.

Reizen is een passie voor velen.
Ik nodig u dan ook uit om uw passie met mij te delen, waarbij ik mijn kennis – overgoten met mijn enthousiasme – graag met u deel. Niet alleen over bezienswaardigheden en geschiedenis maar ook over de laatste lokale wetenswaardigheden, culinaire hoogstandjes, uitgaan en nog veel meer.

Graag tot ziens,
Marianna Farkas
Nederlandstalige gids van Budapest


Rondleiding door Budapest – Sightseeing met de auto
De prive-rondleidingen door de stad met auto/busje geadviseerd voor degenen die de rondleiding door de stad met individualiteit en comfort willen combineren.
U kunt de stad met een (airconditioned) auto/ minibus snel en zonder al te veel inspanning ontdekken.
Deze rondleidingen beginnen en eindigen vanzelfsprekend bij uw hotel (indien u het niet anders wilt).

Klassieke (panorama) stadstour door Budapest – Halve dag (tot 4 uur)
Een aanbeveling voor iedereen, die de bruisende Hongaarse hoofdstad, de “Koningin van de Donau” voor de eerste keer bezoekt en een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden wil krijgen.
Tijdens de tour leert u zowel Buda (Burchtheuvel, de Matthiaskerk, het Vissersbastion, Gellért-berg) en Pest (het Parlementsgebouw, de Szt.István/St. Stefanus-basiliek, Andrássy-laan, het Heldenplein) en de bruggen over de Donau kennen.

Budapest in details – Hele dag (tot 7,5 uur)
Combinatie van de klassieke stadstour met bezoek aan sommige gebouwen: de klassieke panorama stadstour uitgebreid met bezichtiging van de Matthiaskerk, de Szt.István/St. Stefanus-basiliek, de Centrale Markthal, het sprookjesachtige Slot Vajdahunyad, wandelingen in het Stadspark en de Binnenstad van Pest.
Tijdens de tour uiteraard stoppen we voor een kopje koffie of thee in een van de beroemdste koffiehuizen en indien gewenst voor een a la carte lunch in een lokale (middenklasse) restaurant.

Budapest by night onvergetelijke tour door de verlichte stad (2 uur)
Budapest wordt ook wel Lichtstad van het Oosten genoemd – dit gaan we verkennen.
De stad is heel bijzonder wanneer de sfeerlichtjes van de beroemde en minder beroemde gebouwen, bruggen aan zijn.
Elk jaar komen nieuwe objecten bij, die prachtige verlichting-dekoratie krijgen.
Hoogtepunt van de tour is het uitzicht vanaf de Gellértberg: het mooiste avond-panorama van (Centraal-)Europa.

Stadswandelingen – door Budapest
Er is geen betere manier om de echte Budapest te verkennen als de stad te voet te verkennen. U ziet de Hongaarse hoofdstad, zoals de lokale bevolking doet, u ontdekt de verborgen cultuur-schatten, u ervart het echte Budapest-gevoel. De tochten beginnen en eindigen meestal in de binnenstad, maar indien gewenst kunt u uiteraard opgehaald worden bij uw hotel en na de wandeling ook heen teruggebracht worden.

Binnenstad van Pest: het hartje van Budapest
Het gebied tussen de Donau en de de Grote Ringweg werd aan het begin van de 20e eeuw volgens de modellen van Wenen en Parijs gebouwd. In slechts 30-40 jaar ontstonden gebouwen zoals het prachtige Parlementsgebouw, de Szt.István/St. Stefanus-basiliek, de Centrale Markthal, de voormalige Hoge Raad, het voormalige beursgebouw, het Weststation of de Vigadó.
Tijdens de 4 uur durende wandeling ziet u meer dan 50 belangrijke monumenten van de Oostenrijks-Hongaarse Monarchie-tijd en een heleboel kleine details die het hedendaagse leven kenmerken in de stad. Indien gewenst tijdens de wandeling nemen we ook een kopje koffie of thee in de wereldberoemde confiserie / lunchroom Gerbeaud of in het Centrál of Book Café (Lotz-saal)

Andrássy laan: een wandeling langs de eeuwwisseling
De UNESCO World Heritage Site, de bijna 2,5 km lange laan was aan het eind van de 19e eeuw aangelegd en biedt een uniek zicht op de “gouden tijd van Hongarije, in de Oostenrijks-Hongaarse Monarchie-tijd met keizer Franz Joseph, koning van Hongarije.
Langs de weg wandelend krijgen we een totale beeld van het leven van de stedelijke bevolking. We bekijken oa. het Saxlechner Paleis, het Operagebouw, het Operette Theater, de Liszt Ferenc (Franz Liszt) Muziek-Akademie, en rijden we uiteraard met de oudste ondergrondse spoorbaan van het vaste land Europa (geopend in 1895!). Onderweg kunnen we – indien gewenst en weer geopend (stand okt 2017) – een kopje koffie of thee nemen bijvoorbeeld in de Lotz-saal, de oude rook-salon van de heren in het Párisi Nagy Áruház (eerste luxe warenhuis van Hongarije).
Als hoogtepunt van de wandeling bereiken we het oude Milleniumplein ofwel het Heldenplein, met de helden van de 1000 jarige Hongaarse geschiedenis.

Buda – burchtwijk
Buda is in veel opzichten het tegenovergestelde van Pest: in plaats van platte landschap hier bepaalt een heuvel- en bergachtig landschap het zicht. Ook de architectuur is hier heel anders dan aan de overkant van de Donau: de huizen stammen hier van de middeleeuwen in plaats van het begin van 20e eeuw in Pest. De halve-dag-tour neemt u mee naar de burchtheuvel (Koninklijk Paleis, Sándor Paleis, Burchtheater, de middeleeuwse straatjes en steegjes, Matthiaskerk, Vissersbastion) en de oude hoofdstraat van de Víziváros / Waterstad met de Redoute van Buda/Budai Vígadó, de Kettingbrug.
Tijdens de wandeling kunnen we onder genoot van een kopje koffie of thee met een stukje heerlijke gebak rusten in de oudste confiserie van Buda (Ruszwurm), tevens het lievelingscafé van koningin Elizabeth, Sissi.

Budapest op maat – individulle programmas
Heeft u uw eigen voorkeuren, wensen?
Geen probleem, ik kan voor u stadswandelingen rond diverse themas in Budapest samenstellen. Laat u het weten en geeft u door hoeveel tijd u hebt en u krijgt mijn op maat samengestelt programma-voorstel.

Uitstapjes buiten Budapest
Heeft u Budapest al ontdekt? Wilt u meer van Hongarije zien?
U kunt verder met mij andere mooie regio’s van Hongarije bijv. het zomerverblijf van Sissi in Gödöllő, de schilderachtige Donauknie, de wijnstad Eger, de ongerepte puszta/poesta of het grootste meer van Europa, het Balatonmeer ontdekken. De uitstapjes worden allemaal georganiseerd met auto / minibus en zal een halve ofwel hele dag in beslag nemen.

Gödöllő, Zomerverblijf van Sissi – Halve dag (tot 4 uur)
Het door de familie Grassalkovich in de 18e eeuw gebouwde barokke paleis werd door de Hongaren als geschenk aan Franz Joseph en Sissi aangeboden ter gelegenheid van hun kroning. Tijdens hun bezoek aan Budapest / Hongarije verbleven Sissi en Franz Joseph in het kasteel, net buiten Boedapest.
Het gebouw is in de laatste jaren volledig gerenoveerd en tijdens uw bezoek krijgt u te zien hoe het paleis in de loop van de jaren vanaf de 18e tot aan de 21e eeuw meerdere keren werd verbouwd, vernield en weer hersteld. U ziet naast de vertrekken van de eerste eigenaar Antal Grassalkovich I. ook de prive-vertrekken van Sissi en Franz Joseph.
Voor de liefhebbers van oude kastelen en Sissi fans is het bezoek een must!

Donauknie: cultuur, natuur, Donau – Hele dag (tot 7,5 uur)
Deze dagexcursie brengt u naar de schilderachtige streek ten noorden van Budapest, waar de Donau enkele bochten tussen de bergen maakt. Na een natuurtocht door het Pilisgebergte bereikt u Donauknie, waar Hongarije en de Hongaarse Rooms-katholieke Kerk is gesticht en sindsdien de zetel van de kerk is. Na de bezichtiging van de grootste kathedraal van Hongarije rijden we langs de Donau, de bochten volgend door naar een voormalige koninklijke residentie, Visegrád. Hier bevinden zich de restanten van de middeleeuwse vesting, het paleis van koning Matthias van de 15e eeuw (ooit Paradijs op de Aarde genoemd ). In de namiddag komen we in Szentendre aan, waar we een korte wandeling maken langs de huizen die ooit bewoond waren door Serviers of Hongaarse kunstenaars.
Indien gewenst en ook de tijd toelaat bezichtigen we ook het wereld-beroemde Margit Kovács Keramiekmuseum of het minder bekende wel zeer interessante marsepein museum.

De excursie kan ook korter gemaakt worden d.w.z. of alleen Esztergom en Visegrád of alleen Visegrád en Szentendre. In dit geval duurt de excursie 5,5 uur

Excursie naar de puszta (poesta), het rijk van de paarden – Hele dag (tot 7 uur)
Als u na het bezoek van de bruisende metropool Budapest wil bijkomen, uitstekende keuze is een uitstapje naar het centrum van Hongarije: de Kleinkumaanse poesta / Kiskunsági puszta in de buurt van de stad Kecskemét.
Bij aankomst op een oude boerderij van de puszta maakt u als u wil een ontspannen ritje door de puszta met het traditionele voertuig van de streek, met een huifkar, voordat de show van de paardenruiters (csikós) begint. Als u wil, u kunt ook – zoals de csikós(en) -zonder zadel gaan paardrijden. Het programma is met een typische lunch – natuurlijk met goulash (gulyás) soep en andere gerechten van de puszta afgerond!
Het programma kan ook uitgebreid worden ddor het bezoek aan de”hoofdstad” van deze regio, Kecskemét, waar we een korte wandeling in het autovrije centrum maken en meteen alle belangrijke bezienswaardigheden van Kecskemét zien: het stadhuis, het Kodály Muziek-Instituut, de katholieke en de gereformeerde kerk, de voormalige synagoge, het Ciffra Paleis, en het theater.